••Sαyα tαk bαgus dαlαm ENGLISH , Tapi sαyα boleh bαgitαhu yαng I LOVE YOU .. ••Sαyα tαk bαgus dαlαm GEOGRAFI , Tαpi sαyα boleh tαhu αwαk tinggαl dαlαm HATI sαyα .. ••Sαyα tαk bαgus dαlαm SEJARAH , Tαpi sαyα [INGAT FIRST TIME] sαye kenαl αwαk .. ••Sαyα tαk bαgus dαlαm [KIMIA] , Tαpi sαyα boleh bαgitαhu [TINDAK BALAS] sαyα bilα αwαk senyum .. ••Sαyα [TIDAK HEBAT] dαlαm tiαp-2 subjek , Tαpi sαyα boleh bαgitαhu αwαk yαng sαyα hebαt dαlαm semuα [SUBJEK] , jikα TOPIC nyer iαlαh AWAK ♥♥

Thursday, January 26, 2012

B: Ok. Bila nak kahwin?

A: Err..boleh tak tunggu saya habis belajar dulu tahun depan, pastu tunggu saya dapat keje stabil dulu. Dalam 3 tahun, insyaAllah.

B: Ok, kita putus sekarang gak.

A: Eh, kenapa?????

B: Tiga sebab;

Satu, awak ajak saya bergelumang dalam dosa utk 3 tahun tanpa akad yang sah. Tiada jaminan awak takkan jumpa saya, sentuh saya dan hal2 berkaitan. Dalam 3 tahun tu kita akan bercakap hal sia-sia tentang soal hati yang tiada berkesudahan. Nanti ada yang terluka. Saya taknak hati saya terluka. Saya pun taknak hati awak terluka.

Dua, kalau tak bersedia nak kahwin kenapa terburu-buru nak jalin hubungan? Sedangkan kahwin ni spesifiknya adalah utk mereka yg betul2 bersedia zahir batin, agamanya, ekonominya wlpn tak kaya, dan dari banyak sudut. Restu ibu bapa juga perlu difikirkan sama.

Tiga, lelaki yang beragama tahu bahawasanya ini bukan caranya. Sabar. Tahajjud byk2. Istikharah rajin2. Taubat selalu2. Muhasabah sentiasa2. Ubah slow2. Lelaki beragama takkan beri harapan palsu dengan bermain dengan perasaan, masa dan waktu. Jangan letak harapan seandainya hati tak yakin. Jgn beri harapan pada yang mudah menyerap harapan. Hati wanita ni macam gelas kaca, mudah pecah. Bila dah terluka, susah nak rawat balik. Jangan ada niat nak kahwin je, tapi tindakan ke arah itu tidak ada. Boring. Cari calon ni bukan nak cuba-cuba macam cuba pakaian. "Tak sesuai yang ni, amik yg lain lah." No.

A: Em..tp sy tetap nak awak. Dh bertahun2 tunggu awk.

B: "Mohon padaNya andai hatiku yang kau pohon." Bila dah bersedia, cuba cari saya balik. Tapi ni bukan janji atau beri harapan. Jika sy masih blm berpunya, datang mintak dengan ayah mak terus. Bincang dengan dorang. Ok, saya letak tepon dulu. Salam.

A: Wslm.

(tut tut...)


#cerita ni untuk semua.. pngajaran untuk semua.. tp sedey sgt ble putus cmne.. cuma kita perlu ingat andai ade jodoh.. kite akan jumpe dgan dye balek ngan ape jua cara sekalipon.. samaada cepat atau lmbt.. kite hanya perlu bersabar :) serahkan semuanya kpada ALLAH SWT... :)


#salam :)

No comments:

Post a Comment